Sollefteå - en kraftfull kommun
Lyssna på sidan Lyssna

Per är svensk mästare i modellbygge

Per Kjelltoft är svensk mästare i att bygga modeller av militärfordon.

Per började skapa sina fantastiskt detaljrika modeller av militärfordon i autentiska miljöer för tio år sedan och 2012 började han ställa upp i olika tävlingar.

Han har tidigare varit yrkesofficer, men numera arbetar han på BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Och många av förebilderna för hans modeller har tillverkats just på BAE Systems Hägglunds.


- Att bygga en färdig modell tar ungefär en graviditet (nio månader), berättar Per med ett skratt.

Han söker fram bilder och ritningar på internet för att ha som förlaga och sedan startar den kreativa processen att med olika material och tekniker skapa fantastiska modeller av allt från pansarbandvagnar till stridsfordon 90 med utrustning, manskap och miljöer.
Per är egentligen göteborgare men kom till Sollefteå för att göra värnplikten på dåvarande I21 när han var 19 år. Efter värnplikten blev han officer på I21 och var kapten när I21 lades ner år 2000.

Även efter regementsnedläggningen har han blivit Sollefteå trogen, bor kvar i sta’n och dagpendlar till jobbet på BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik. Dessutom är han hemvärnssoldat i hemvärnsbataljonen hemma i Sollefteå.
Lite kuriosa om modellbyggaren Per Kjelltoft:

  • Han bygger sina modeller på sena kvällar och tidiga morgnar när övriga familjen sover.
  • Han gör allt själv med hjälp av olika specialverktyg. Bara fantasin sätter gränser.
  • Radioantennerna gör han av akupunkturnålar.
  • Gräset gör han av sönderklippta lösögonfransar som han limmar och målar.
  • Han har hittills gjort ett tio-tal modeller – alla med enorm detaljrikedom. De tre modellerna på bilderna är Stridsfordon 9040 DSG, PBV 401 och bandvagn 309.
  • Nästa utmaning är att eventuellt göra modeller av militärflygplan.