Sollefteå - en kraftfull kommun
Lyssna på sidan Lyssna

Jordnära

Nina skapar levande jord i Tängsta

– Jag älskar blommor, konstaterar Nina Eriksson, Tängstabo sedan tre år tillbaka och numera bokashi-entusiast.

– När jag bodde i en villa i Östersund höll på mycket med rabatter. Här har jag mycket mer yta att odla på så nu har jag flera olika land och pallkragar igång plus olika rabatter och små planteringar på gården.


 

Yta att odla på fanns det som sagt gott om men den sandrika marken var långt ifrån optimal för att få växterna att trivas. Bristen på bra jord gjorde att hon började läsa på hur man skapar bra odlingsjord.

– Det var på den vägen jag kom i kontakt med bokashi-kompostering och nu är jord nästan ett lika stort intresse som själva odlingen!

 

 


Nina kommer från Hudiksvall men bor sedan numera i Tängsta tillsammans med maken Aziz. Som gammal scout väcktes intresset för naturen tidigt. När hon var 19 år flyttade hon till ett jordbrukskollektiv i Norge och fick upp ögonen för odling.

– Några år senare flyttade jag hem till Sverige och började jobba på Sundviks ekologiska trädgård ute i skärgården. Där växte intresset för naturliga sätt att odla som inte kräver konstgödsel och så vidare.Det intresset i kombination med behovet av bättre odlingsjord på gården i Tängsta ledde henne till bokashi, en teknik för kompostering som har växt lavinartat i trädgårdskretsar. Intresset bland entusiasterna är stort och ämnet diskuteras flitigt i nätforum och Facebookgrupper.

– Kortfattat handlar det om att skapa överlägsen levande jord av matavfall på mycket kortare tid än normal kompostering, sammanfattar Nina och förklarar att det hela fungerar tack vare EM-A, en högkoncentrerad blandning av naturliga mikroorganismer.


Principen är ungefär samma som i de vita ensilage-kloten man ser vid jordbruk. Matresterna förvaras i en lufttät hink som gör att de fermenteras. För att sätta fart på processen tillför man EM- A i form av strö eller vätska.

– EM-A står för Effektiva Mikroorganismer och består av ett dream team av bakteriekulturer som tillsammans skyndar på förvandlingen av matresterna. Från äppelskrutt till jord kan gå så fort som tre månader!Principen är ungefär samma som i de vita ensilage-kloten man ser vid jordbruk. Matresterna förvaras i en lufttät hink som gör att de fermenteras. För att sätta fart på processen tillför man EM- A i form av strö eller vätska.

– EM-A står för Effektiva Mikroorganismer och består av ett dream team av bakteriekulturer som tillsammans skyndar på förvandlingen av matresterna. Från äppelskrutt till jord kan gå så fort som tre månader!


– Mina växter blir starkare och skörden blir bättre. Trädgården här hemma har växt med flera nya planteringar och jag har massor av idéer. Dessutom är det kul att det finns en stor gemenskap på nätet kring bokashi och gott om möjligheter att få tips och råd.

För att hålla igång jordproduktionen krävs förstås matrester och annat att lägga i hinken.

– Men man kan bli lite manisk när det kommer till att hitta saker att fylla sin bokashi-hink med. Det är nästan så att jag plockar med mig äppelskruttar hem om jag ser en längs vägen och när jag fick blommor på Alla hjärtans dag var min instinktiva tanke: perfekt, dom kommer hjälpa till att fylla hinken!