Lyssna på sidan Lyssna

Våld i nära relationer

En rädd kvinna med händer för sitt ansikte och en man med knuten näve

Dölj ditt besök på webben

När du klickar på knappen "Lämna sidan", som även följer med när du bläddrar på sidan, så raderas surfhistoriken automatiskt och du skickas till Googles startsida. Om man ändå skulle ha sidan kvar öppen och klickar på "Bakåt" kommer man inte tillbaka till den här sidan.

Våld och hot i nära relation

Med nära relation avses både om man har eller har haft en nära relation eller beroendeförhållande till utövaren av våldet.

Att leva ett liv fritt från våld är en grundläggande mänsklig rättighet och alla kvinnor, män, flickor och pojkar har samma rätt och förutsättningar till kroppslig integritet.

Våld i nära relation är ett brott, ett socialt problem, ett folkhälsoproblem och ett jämställdhetsproblem. Våldet kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, materiellt, ekonomiskt, latent, försummelse eller omsorgssvikt. Det kan även vara hedersrelaterat våld och förtryck och omfatta olika former av begränsningar och tvång. I begreppet våld ingår också sexuell exploatering eller sex mot ersättning.

Det påverkar alla inblandade, den våldsutsatta, barnen men också den som utövar våldet — men det finns hjälp att få. Socialtjänsten i Sollefteå kommun har i uppgift att stödja och erbjuda skydd till personer som är och har varit utsatta för våld i nära relationer. Men också ge stöd till personer som utövar våld för att hen ska upphöra med sitt våldsutövande.

När du kontaktar oss får du prata med socialtjänstens mottagningsgrupp. Socialtjänsten har ett särskilt ansvar att erbjuda stöd till den som utsatts för våld. Du är välkommen att ringa.

Kontaktuppgifter till socialtjänsten finner du under kontakt? samt andra stödinsatser finns under Relaterade länkar. (är denna klickbar och kan hoppa direkt till kontakt)

Tecken på att du är utsatt för våld

  • Min partner får mig ofta att känna mig ledsen, rädd, skamsen, förnedrad, fel, arg, irriterad eller chockad.
  • Min partner blir lätt svartsjuk.
  • Min partner begränsar och kontrollerar mig vad gäller mitt sätt att vara, mitt utseende, mitt umgänge med familj/vänner, mitt arbete/skola eller min ekonomi.
  • Min partner växlar snabbt mellan att vara aggressiv/kall och kärleksfull/omtänksam.
  • Min partner hotar mig att utföra handlingar mot min vilja.

Känner du igen dig? stöd finns att få så kontakt oss så vi kan informera om vilket stöd vi har att erbjuda dig.

Hedersrelaterat våld och förtryck

Hedersrelaterat våld och förtryck bygger på starkt patriarkala och heteronormativa föreställningar. Centralt för hedersrelaterat våld och förtryck är främst dess kollektiva uttryck samt kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet.

Kollektiv kontroll

Hedersrelaterat våld och förtryck är kollektivt utövat eller sanktionerat. Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet är central, och kännetecknas bland annat av att individens rättigheter och intressen anses vara underordnade familjens. Det är exempelvis inte individen själv som väljer sin partner, utan en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv.

Familjens anseende och status är beroende av flickors och kvinnors faktiska eller påstådda beteende, vilket innebär att rykten kan räcka för att en familj ska anses förlora sin heder. Det kan också medföra att flickor och kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp inte vågar berätta om det, och att de skuldbeläggs om det kommer fram.

Föreställningen om att mäns och familjers heder beror på kvinnors och flickors sexuella beteende hör också samman med förekomsten av barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor.

Kontrollen kan sträcka sig från vardagliga former av begränsningar i flickors och kvinnors liv som berör exempelvis klädval, socialt umgänge och rörelsefrihet till livsval som utbildning, jobb, oskuldsnorm, giftermål och skilsmässa. I sin yttersta form resulterar hedersnormer i hot om våld och våld, inklusive dödligt våld.

Våldet och förtrycket drabbar dock inte endast flickor och kvinnor utan även pojkar och män, och både män och kvinnor kan vara förövare. Ibland är en och samma person både utsatt och förövare, inte minst när det gäller pojkar och unga män. Det kan finnas ett stort antal förövare, så som familjemedlemmar, släktingar eller andra med samma bakgrund. Det grövsta våldet är ofta välplanerat och både kvinnor och män kan utsättas. Hbtq-personer riskerar att bli särskilt utsatta på grund av att deras sexuella läggning inte accepteras.

Utövar du våld?

Om du tappat kontrollen över din ilska eller utsatt någon närstående:

  • Hotat, uttalat nedsättande kommentarer?
  • Knuffat, sparkat, slagit?
  • Begränsat eller kontrollerat din familj eller partner?
  • Tvingat någon att ha sex med dig?
  • Trakasserat, kränkt, skrämt med sms eller på annat vis?
  • Upplevt svartsjuka?
  • Gjort personer i din närhet otrygga?

Vill du förändra din situation så är du välkommen att kontakta mottagning på vuxen enheten på tel 0620-682305

Det finns även en nationell telefonlinje som riktar sig till den som utövar våld i nära relationer.

Telefonlinjen har numret 020–555 666 och bemannas av personal med erfarenhet av att prata med personer som har våldsproblem. Öppettiderna är måndag - fredag klockan 08.30 – 16.00.

Kontakt

Mottagning för barn, unga och familj

Telefon: 0620 - 68 20 97

Mottagningstider: mån - fre 10:00 -11:45 och 13:00 -15:00
På kvällar och helger ringer du 112 och ber att få tala med social beredskap (endast akut).

Via Sollefteå kommuns E-tjänst kan du anmäla oro för barn/unga vid misstanke eller kännedom om att barn eller ungdomar far illa. Du kan vara anonym.

Mottagning för vuxna

Kontakta mottagningen på:

Telefon: 0620 - 68 23 05

Mottagningstider: mån-fre 10:00-11:30

På kvällar och helger ringer du 112 och ber att få tala med social beredskap (endast akut).

Via Sollefteå kommuns E-tjänst kan du anmäla oro för barn, unga och vuxna vid misstanke eller kännedom om att någon far illa. Du kan vara anonym.

Västernorrland mot Våld

Västernorrland mot Våld är ett samarbete mellan kommuner, myndigheter, regionen och polisen i Västernorrland.

På webbportalen hittar du som utsatt, anhörig eller våldsutövare information om hur du kan agera och vart du kan vända dig. Här finns en lista på organisationer och myndigheter erbjuder hjälp och stöd utifrån din situation.

Västernorrland mot Våld

Lästläst version

På Polisens hemsida finns en lättläst version kring våld i nära relation.

Du hittar länken i rutan "Relaterad information".