Lyssna på sidan Lyssna

Restaurang och livsmedelsprogrammet (RL)

Restaurang och livsmedelsprogrammet är rätt val för dig som tycker om matlagning och är intresserad av hur man producerar och hanterar livsmedel samt skapar en helhetsupplevelse för gästen.

Hos oss får du möjligheten att arbeta praktiskt med måltiden samt sätta gästen i fokus. I restaurangbranschen arbetar du nära kunderna - vi lär dig bemötande, kommunikation och service.

Oavsett om du är anställd eller driver eget företag är det viktigt med kunskaper om Entreprenörskap och Företagande - kurser vi spetsat till utbildningen med!

I skolans egna restaurang Smaklöken får du bland annat utbildning i matlagning, servering och barteknik.

Utbildningen ger dig också möjligheten att få allmän behörighet för vidare studier på universitet och högskola.

Du har minst 15 veckor APL (arbetsplatsförlagt lärande), där du knyter värdefulla branschkontakter.

RL ger en bra grund att stå på och du har möjlighet att jobba både lokalt men även globalt i framtiden. Vi har redan nu ett gott samarbete med olika verksamheter inom branschen med bra möjlighet till APL både i närområdet men också i storstäder.

Hos oss kommer lära dig att våga satsa, vara kreativ och ta egna initiativ - vi lägger stor vikt på din personliga utveckling där både självkänsla och självförtroende skall få chans att växa.

Hos oss kommer du lära dig att våga satsa, vara kreativ och ta egna initiativ - vi lägger stor vikt på din personliga utveckling där både självkänsla och självförtroende skall få chans att växa.

I årskurs 2 specialiserar du dig på kök eller servering.
Samtliga inriktningar kan kombineras med skolans idrottsinriktningar och din utbildning kan leda till fortsatta studier på högskola/universitet.

Kök
I köket får du komponera matsedlar, planera arbetet, laga näringsriktiga, välsmakande och tilltalande maträtter.Det kommer även ingå utomhusmatlagning vid olika evenemang.

Servering
I matsalen får du lära dig barteknik (bartender), mat- och dryckeskombinationer, servera gäster samt utveckla din känsla för service. Servering och utåtriktad verksamhet vid evenemang kommer också att ingå


Poängplan Restaurang och livsmedelprogrammet

Gymnasiegemmensama ämnen

Ämne

Åk 1

Åk 2

Åk 3

Engelska 5

100



Engelska 6


100


Historia 1a1

50



Idrott och hälsa 1

100



Matematik 1a

100



Naturkunskap 1a1


50


Religion 1



50

Samhällskunskap 1a1

50



Svenska/Svenska som andraspråk 1

100



Svenska/Svenska som andraspråk 2


100


Svenska/Svenska som andraspråk 3



100


Programgemensamma ämnen

Ämne

Åk 1

Åk 2

Åk 3

Hygien

100



Livsmedels och näringskunskap

100



Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100



Service och bemötande

100



Inriktningskurser

Ämne

Åk 1

Åk 2

Åk 3

Mat och dryck i kombination



100

Matlagning 1

50

50


Servering 1

50

50


Programfördjupningar

Ämne

Åk 1

Åk 2

Åk 3

Matlagning 2


200


Matlagning 3



200

Frukost och buffésevering


100

 

Entreprenörskap


100


Specialkoster



100

Barteknik



100

Drycker och ansvarsfull alkoholservering



100

Individuellt val

Ämne

Åk 1

Åk 2

Åk 3

Individuellt val


100

100

Gymnasiearbete

Ämne

Åk 1

Åk 2

Åk 3

Gymnasiearbete



100


Mikael Holmsten

Programansvaring för Restaurang och livsmedelsprogrammet

Mobil:
E-post: mikael.holmsten@utb.solleftea.se

Stellan Tegström

Kocklärare och mentor

Mobil:
E-post: stellan.tegstrom@utb.solleftea.se

Barbro Wallin

Resurs

Mobil:
E-post: barbro.wallin@utb.solleftea.se

Lotta Avila

Mentor

Mobil:
E-post: lotta.avila@utb.solleftea.se