Tandhygienist öppnar eget

Efter många år i branschen, både som tandsköterska och tandhygienist, bestämde sig Marie Lindström i våras för att förverkliga sin dröm om en egen klinik. 

Tänder och munhälsa har varit Maries hemmaplan ända sedan 1979 då hon blev klar med utbildningen till tandsköterska. Efter 22 år i det yrket bestämde hon sig för att utbilda sig till tandhygienist. 2003 bockade hon av även den utbildningen och är sedan dess legitimerad tandhygienist – ett yrke som för övrigt firar 50 år i år – och har jobbat som det sedan dess.

– Legitimationen innebär bland annat att jag får diagnosticera karies och tandlossning, genomföra olika hälsofrämjande insatser, sätta tandsmycken och utföra tandblekning, berättar Marie som alltså precis har öppnat en egen klinik längst upp i Bolagsbacken.

– Jag har haft företag tidigare men då hyrde jag en stol hos en privat klinik plus att jag har jobbat som anställd på en privat klinik fram tills i våras. Tanken på att ha något helt eget har funnits länge och när ett tillfälle att göra slag i saken dök upp i mars så bestämde jag mig för att testa.

Efter att ha ställt iordning lokalen som stått tom sedan många år tillbaka kunde Marie välkomna sin första kund till kliniken den 5 juli. Sedan dess har både gamla och nya kunder börjat hitta dit.

– För att jag ska kunna kalla mina tidigare kunder så behöver dom aktivt välja mig som vårdgivare. Det enklaste är att ringa mig så löser jag det, eller så är det bara att komma förbi kliniken när jag är här.

I och med att Marie samtidigt jobbar halvtid som administratör på ett annat företag så kommer hon att finnas på plats på kliniken på eftermiddagarna på måndagar och onsdagar samt förmiddag på tisdagar, torsdagar och fredagar.

– Men jag är flexibel och kan anpassa tiderna för att det ska passa kunderna, understryker hon och förklarar att hon även har ett samarbete med tandläkare Anders Bodin som finns på plats några gånger i månaden.

– I de fall någon har åkommor som kräver tandläkarvård så hjälper han till. Jag samarbetar även med andra privata kliniker i stan så att vi alla kan ta hand om våra kunder på bästa sätt.

Kliniken är ansluten till Försäkringskassans ersättningssystem och jobbar utifrån samma regler som privata tandläkarkliniker.

– Utöver behandlingen så säljer jag även tandvårdsmaterial, något jag kommer att försöka utveckla mer här framöver. Det ska vara lätt att få tag på bra produkter att ta hand om sina tänder med efter att ha varit och fått goda råd hos mig!