Sollefteå

Spindelmannen i trafiken

Jag satt i bilen vid ett rödljus och tänkte på absolut ingenting. Då avbryts jag plötsligt i mina funderingar av att jag ser något röra sig en decimeter ovanför mitt huvud. Jag tittar upp och får se en galet stor spindel vandra över solskyddet. Jag skrek rakt ut, och min omedelbara instinkt var att lämna bilen och fly för livet. Men det hade dels orsakat stora trafikproblem, dels hade jag ansetts vara jordens mes, och dels hade jag troligen blivit överkörd av en buss. Istället slet jag fram min telefon och tog en, som jag tycker själv, ganska lyckad selfie. Jag vet inte om jag i och med detta gjorde mig skyldig till ett lagbrott. Om så är fallet är jag beredd att ta mitt straff. (Det skulle nästan vara lite kul, för då skulle jag ha mycket att kåsera om.)

I nästa sekund slår det om till grönt, och jag har inget val utöver att köra vidare, med spindelskrället sittande där på solskyddet. Min blick pendlar frenetiskt mellan vägbanan och spindeln, och plötsligt ser jag hur den vandrar iväg och försvinner in under solskyddet. Någon minut senare hittar jag en lämplig plats att stanna, hoppar ur bilen med draget vapen i form av en blyertspenna, och med den petar jag försiktigt ned solskyddet bara för att konstatera att spindeln är borta. Jag kollar över hela taket, vänder och vrider på solskyddet men hittar ingenting. Det är då det börjar klia i nacken, under skjortan, i håret (ja ja ja) och överallt på hela kroppen. Fantomsmärtorna slår till, och sedan dess känns det då och då som om jag har oväntat besök i kalsongerna.

Jag la ut bilden på sociala medier. Och vänners kreativitet började flöda:

* Är det Spindelmannen som är ute och kör?

* Körde du på en spindelled?

* Hade du fluga? (Min personliga favorit.)

Och än så länge är mysteriet olöst. Kanske var detta moderspindeln som höggravid bor i en springa mellan bilens ytter- och innertak. Och kanske kommer jag vid ett annat rödljus att mötas av hennes armada av barn som då väller fram, kastar sig över mig, och så är allt över.

Jag tror jag får lov att sälja bilen. Någon som är intresserad?

Jacke Sjödin, elmopedist.