Slipad ny företagare i Junsele

 

Han har förvisso hunnit slipa en del golv i Junseletrakten redan men för ett par månader tog Aki Leinonen steget och startade företaget Norrlanda Golv & Service. Nu satsar han fullt ut på att göra det han alltid har gillat mest – att slipa, laga och lägga golv.

Intresset för golv kom redan i samband med en praktik i 9:an och efter gymnasiet var det golvslipning som gällde för Aki under några år. Då bodde han i Stockholm och hann även jobba med mycket annat inom hantverk innan en oväntad serie händelser ledde till att han blev Junselebo för 12 år sedan.

– Min mamma och min styvfar fick för sig att de skulle köpa en sommarstuga i Hälla. När vi kom upp visade det sig att den inte alls var vad vi hade hoppats men på vägen hem såg vi en skylt om ett hus till salu i Brattsele. Vi stannade, dom fastnade för det och flyttade så småningom upp på heltid, berättar Aki och fortsätter:

– Jag började vara här mer och mer och fastnade för lugnet och de riktiga vintrarna. Rätt vad det var så flyttade jag också upp och har jobbat på Gunillagården, inom Räddningstjänsten och på Östanbäcks Timmerhus sedan dess.

Att jobba med golv har dock alltid funnits i bakhuvudet och Aki har underhållit kunskaperna under åren. Efter mycket funderande blev drömmen verklighet i december förra året.

– Min flickvän är en stark kvinna och jag har henne att tacka för att jag äntligen kom till skott. Det är hon som har pushat mig att våga testa livet som egenföretagare!

Akis specialitet är alltså golv och han vänder sig till både privatkunder och företag i hela Sollefteå kommun och orterna runtomkring.

– Jag har alltid gillat golv, de kan se så risiga ut men går nästan alltid att få ordning på. Idag lägger många tråkiga laminat men känslan i ett riktigt trägolv är oslagbar, konstaterar han och fortsätter:

– Det går att slipa parkett och trägolv många gånger fler än vad folk tror och det finns många sätt att behandla ytan beroende på vilken stil man vill ha. Färgade golv är populärt nu, eller att man använder hårdvaxolja.

Ett normalt vardagsrum tar ungefär en dag att göra klart, lite beroende på material, och i de flesta fall går det att använda golvet igen redan dagen efter.

– Jag hjälper även till med att laga golv eller att lägga helt nya!

Bildtext: Aki Leinonen har precis startat sitt företag Norrlands Golv & Service.