Samhall Ramsele levererar till hela världen

Bildtext: Produktionen av långfärdsskridskor åt Haglöfs pågår för fullt i Samhalls fabrik i Ramsele.

Med sina runt 70 anställda är Samhalls fabrik i Ramsele en viktig arbetsgivare och en av de största industrierna i Sollefteå kommun. Förutom att fylla en viktig rehabiliterande funktion för de anställda så producerar verksamheten en mängd olika produkter som levereras runt om i hela världen.

Samhall har ungefär 20 000 anställda på 600 orter runt om i Sverige. Företaget ägs av svenska staten och har som kärnuppdrag att skapa utvecklande arbeten åt personer med olika funktionsnedsättningar. Verksamheten omsätter ca. 7 miljarder och är precis som andra företag vinstdrivande, men allt överskott stannar i bolaget och återinvesteras i exempelvis utbildning och kompetensutveckling för medarbetarna.

– Nationellt har Samhall gått mer mot att leverera tjänster inom exempelvis lokalvård på senare tid, men vi är en av sju industriverksamheter som finns kvar, säger Åke Blomqvist som är produktionschef i fabriken och berättar att allt från ventilationsutrustning och X till tallriksställ och långfärdsskridskor tillverkas inom anläggningens väggar.

– Våra största kunder är Lindab, System Air, Jackstack och Lundhags men vi tillverkar på uppdrag av flera andra företag också. Produkterna vi tillverkar här exporteras till hela världen och dyker upp i alla möjliga sammanhang. Tallriksställen vi bygger för Holländska(?) Jackstack används exempelvis i samband med Nobelfesten!

Att man har en funktionsnedsättning är som sagt en förutsättning för en anställning hos Samhall. Principen är att det inte finns några hinder att jobba och att alla kan göra någonting. Det viktiga är att se till individen och matcha arbetsuppgifter som passar varje anställds kompetens och förutsättningar.

– Hos oss jobbar vi framför allt med pressning av tunnplåt, svets, lackering, montering och annat industriarbete men vi har också en del städuppdrag, berättar Patrik Mårtensson som är produktionsgruppchef och konstaterar att sammanhållningen i fabriken är väldigt stark.

– Det gör att vi både levererar bra produktionssiffror och bra statistik när det gäller trivsel och närvaro bland personalen. Vi håller erkänt bra kvalité i produkterna vi tillverkar och det finns en stor stolthet bland alla som jobbar hos oss.

Syftet med en anställning hos Samhall är att utvecklas genom arbete för att sedan kunna gå vidare ut på arbetsmarknaden.

– Minst fyra anställda har slussats vidare varje år. Det är förstås tråkigt när folk slutar hos oss men det är ju vårt uppdrag att rusta dem för att gå vidare och vi är glada att kunna förse andra arbetsgivare med kompetent arbetskraft också, avlutar Åke.