Moris öppnade skrädderi i Sollefteå

Sedan slutet på förra sommaren är det liv och rörelse i lokalen på bottenvåningen på Järnvägsgatan 33. En tydlig logotyp i form av en symaskin pryder skyltfönstren och det innebär mycket riktigt att en skräddare har att öppnat verksamhet i Sollefteå.

Skräddaren ifråga heter Moris Abdo och har jobbat i branschen i över 40 år. Han kom till Sverige tillsammans med sin fru -86 och har hunnit bo i både Nyköping och Stockholm sedan dess.

– Vi kände att det var dags att byta miljö och fick tips av bekanta om att Sollefteå skulle kunna passa. 30 år i Stockholm räcker, vi ville prova något nytt, säger Moris och medan han visar runt bland alla maskiner i lokalen.

– Vi flyttade upp i början av förra sommaren. Det blev en hel del utrustning att flytta upp från min tidigare lokal i Stockholm men det blev bra när det blev vara klart.

Skrädderiet heter Petra och dit kan man komma in och få hjälp med allt som har med sömnad att göra, från ändringar och reparationer av kläder till att sy gardiner, båtkapell och markiser. Moris kan också laga eller byta dragkedjor i både kläder och skor.

– Jag har hunnit jobba med det mesta som har med yrket att göra, bland annat jobbade jag många år med att reparera militärkläder åt Försvaret och jag har både sytt bälgar till dragspelsbussar och klädsel till tunnelbanesäten, förklarar han.

Till Petra kan man alltså inte bara komma med kläder utan allt som är gjort av tyg helt enkelt. Moris jobbar lika gärna i skinn eller päls som bomull och siden. Han syr upp kläder från grunden och kommer successivt att bygga upp ett stort urval av tyger för olika ändamål.

– Det går knappt att räkna upp allt som går att lösa i mitt skrädderi så det enklaste är att komma in och fråga, ler Moris och berättar att det även kommer att finnas festklänningar i sortimentet.

– Vi säljer dem här i skrädderiet och det finns många att välja mellan. Perfekt till studentbaler, företagsgalor och så vidare!

Inlämning av kemtvätt ingår också i den digra listan över tjänster som Petra tillhandahåller.

– Nu har jag hållit på i ett år och det känns jättebra, fler och fler har upptäckt att vi finns och att det finns mycket som vi kan hjälpa till med!

Bildtext: Moris Abdo bakom en av sina många symaskiner