Sollefteå

Jackes Kåseri – Djävulens teknologi

Djävulens teknologi

Det är verkligen inte ofta jag kommer med precisa iakttagelser, obestridliga dogmer och absolut oomkullrunkeliga sanningar i mina kåserier. Men nu är det dags:

Idag kan ingen slå på teven hemma hos någon annan.

Det är ju väldigt märkligt att man kan skicka in små farkoster i blodomloppet, flyga rymdsonder till mars och operera kranskärlen på en näbbmus men inte skapa en teveapparat som går att starta på ett begripligt sätt. Senast jag drabbades av detta var hos min bror. Jag tänkte försöka mig på att slå på deras teve. Jag stod och stirrade på ett litet berg av fjärrkontroller på vardagsrumsbordet. Jag tog en på måfå och tryckte på något slags on-off-knapp. Då åkte markisen ned utanför fönstret. Då bytte jag kontroll och tryckte lite i blindo på den. Då såg jag en gammal dvd-spelare börja blinka under en tidningshög. Till slut hittade jag en kontroll som fick teven att hosta till, men det kom bara ett kallt, vitt sken. Jag tryckte då på lite olika knappar, och till slut stannade teven vid en klarblå ruta och beskedet ”Ingen signal”. I det läget kom min svägerska in i rummet.

– Neeej! Vad har du gjort?? Nej, nej, nej, vi hade ju precis fått det där att funka. Ååååh!!

– Förlåt, men vilken fjärrkontroll är det som gäller?

– Ingen! Man styr den med mobilen!

Nu ska erkänna att jag inte ens kan slå på teven hemma hos oss. Jag får ropa på något barn som då börjar jonglera med massa fjärrkontroller och vips få fram det av fadern hett eftertraktade ”Fråga doktorn”. Denne fader har nämligen sådan aversion mot obegriplig teknik att han helt enkelt gett upp försöken att lära sig alla knappkombinationer och istället väljer att tillkalla hjälp varje gång teven ska slås på. Någon glädje ska man väl ha av att ha skaffat fem barn. 

Jag har helt inte ett psyke som fixar detta. Allt för många gånger har jag krackelerat när jag misslyckats i sådana här ärenden. När teveapparater inte funkar med sina digitalboxar och digitalboxar inte stämmer med abonnemanget och abonnemanget inte får kontakt med husets trådlösa nätverk och husets trådlösa nätverk ligger nere… Då blir jag skvatt galen. Jag får ett teknikstresspåslag som får en duracellkanin att likna en sengångare på valium. 

Och trots min irreligiösa läggning har det i sådana lägen hänt att jag suttit på knä i ett hav av fjärrkontroller och instruktionsböcker och HDMI-kablar och med tårande ögon vänt blicken uppåt och desperat tillkallat mot högre makter.

Gud som haver barnen kär,

se till mej som urkass är,

vart jag mig i världen vänder,

ingenting min teve sänder.

Gud, till oss som fattar noll,

ge begriplig fjärrkontroll.

Amen.