Fortsatt satsning på lokala livsmedel


Sollefteå kommun fortsätter främja lokala matproducenters möjlighet att leverera till kommunens verksamheter. Inför en kommande upphandling bjuder kostverksamheten in till möte och mingel för lokala matproducenter för att gå igenom upplägget.

För fyra år sedan gjorde Sollefteå och Kramfors kommuner en satsning med ett nytt grepp för att göra det möjligt för lokala mindre producenter att konkurrera med större producenter. Satsningen har gett positiva resultat och bra exempel på att det går att hitta lösningar som fungerar för både kommunen och producenterna.

Nu när det befintliga ramavtalet är på väg att löpa ut är alltså planen att göra en repris, men med målet att få med ännu fler lokala producenter.

– Själva upphandlingen inleds inte förrän i november men redan den 3 oktober kommer vi att hålla ett inledande mingel på Orrenhuset klockan 19.00 som alla lokala livsmedelsproducenter är välkomna att vara med på, berättar Jonny Ohlsson som är kostchef på Sollefteå kommun.

– Där kommer vi att berätta mer om hur vi tänker kring upphandlingen, vi kommer att dela ut information och det blir även ett tillfälle att träffas och ställa frågor. Vi vill som sagt att förutsättningarna ska bli så bra som möjligt för alla som vill vara med.

Kommunen har som mål att jobba för hållbarhet inom måltidsverksamheten och att jobba med så bra råvaror som möjligt.

– Vi kommer även att följa upp minglet med fler träffar med olika teman, exempelvis kött, grönsaker eller bär. Det produceras otroligt bra livsmedel i vårt område och vår målsättning är att kunna servera ännu fler måltider med lokalproducerat innehåll i framtiden.

Text och bild: Fredrik Modin, Sollefteåbladet