Att sätta upp realistiska mål

Sollefteå

Jag har då och då uppdrag på konferenser av olika slag och hör då framgångsexperter och lyckoterapeuter stå och skrika att hela folktandvården i Västerbotten kan bli vinnare om de bara vill. Sedan delar de med sig av sina fiffiga framgångstips. Ett att de vanligaste är att vi måste lära oss att sätta upp realistiska mål. Annars blir vi besvikna och känner oss misslyckade när vi inte når fram.

Jag beslöt mig för att testa det rådet under sommaren som gick. Jag satte upp endast två mål, minst sagt realistiska: 

1. Sälja bilen 2. Träna hunden.

Bilen står fortfarande kvar på gården. Och hunden ligger under den och glor föraktfullt på mig. Om jag inte ger honom korvbitar. 

Jag har dock faktiskt försökt träna honom en hel del i sommar. Och det har gjort att jag i alla fall har kommit fram till hans rastillhörighet. Han är ingen blandras. Han är en så kallad iblandras. Det innebär att han ibland gör som jag vill och ibland skiter högaktningsfullt i det. Iblandrashundar fungerar så. Om man ropar på dem i skogen kommer de ibland. Fast ibland kanske de just har hittat ett hyperintressant gammalt plåster eller något, och då kommer de inte.

Jag har läst flera böcker om hunduppfostran också, och där finns problemlösningar med tips på hur jag ska markera mitt missnöje när hunden inte lyder och vad det ger för effekt:

”Efter sådan behandling tar hunden intensiv kontakt och pockar på din uppmärksamhet.” 

Bekymret är bara det att min hund inte har läst den där boken. Så han lägger sig istället under bilen (den osålda) och tjurar och blänger på mig. Jag har lagt boken framför nosen på honom, men han bevärdigar den inte med en blick.

På ett annat ställe står det i samma bok:

”Du måste se till att du är det absolut roligaste i världen för din hund.” 

Och jag måste säga att det där nästan är lite kränkande, eftersom min hund tycker att en hög kattskit är roligare än jag. Och då ska vi minnas att jag ändå är komiker till yrket.

Jag funderar nu på att skippa min dröm om att bli hunddressör och bilförsäljare och istället satsa på att bli framgångsexpert eller lyckoterapeut. Mitt första tips när jag står och skriker åt folktandvården i Västerbotten ska vara:

Räkna alltid med att allt alltid går käpprätt åt fanders! Då blir du sällan eller aldrig besviken, däremot enormt positivt överraskad om något någonsin mot all förmodan går din väg!