20 år med friskola i Edsele

I år är det 20 år sedan friskolan i Edsele drog igång, då i form av föräldrakooperativet Eislan som bestod av förskolan och fritids. Sedan dess kan man minst sagt säga att det har hänt en del.

Egentligen väcktes tanken om ett privat alternativ i Edsele ännu tidigare men det tog 2,5 år att få de tillstånd som krävdes för att starta. 2005 utökades verksamheten med grundskola från förskoleklass upp till årskurs sex.

2013 startades Restaurang Grytan som är en kombinerad lunchrestaurang och skolmatsal. Skolan har även egna skolbussar som hämtar både elever och förskolebarn, en unik lösning i form av läshunden Aramis som finns med i skolan och sedan ungefär ett år tillbaka bedriver man även barnomsorg på obekväma timmar, en verksamhet som är öppen dygnet runt alla dagar om året utom på julafton.

– Samtidigt har formerna för verksamheten utvecklats, från föräldrakooperativ via vanligt kooperativ och personalkooperativ innan vi landade i det vi är nu, ett medborgarkooperativ, berättar Anette Linnér som är rektor och förskolechef och fortsätter:

– Men hjälp av ideella krafter och medel fixade vi för ett par år sedan ordning den gamla skolbyggnaden så att vi kunde flytta in skolan där.

Det stora engagemanget kring friskolan bottnar i viljan att göra allt för att det ska gå att bo och verka i Edsele och runt omkring. Drivkraft och engagemang finns det mycket av i Edsele, bland de ca. 450 invånarna i byn är faktiskt över 100 egenföretagare i någon form.

– Nu håller vi att titta på en lösning för äldreboende också, det skulle komplettera det vi kallar Edselehjulet, vår modell för hur vi får vårt samhälle att snurra här ute på landsbygden. Alla delar behövs!

Bildtext: Anette Linnér, rektor och förskolechef på Edsele friskola.